Het Hoen van Hoenkoop

Natuurlijk kent u vast wel het karakteristieke kunstwerk. ‘Het Hoen van Hoenkoop’. Het staat pontificaal midden op de rotonde van de Provinciale weg welke dwars door Oudewater loopt. Nou, door Oudewater? Ja, nu wel, maar ooit was dit anders. Dit beeld is namelijk geplaatst bij de opheffing van de gemeente Hoenkoop in 1970, net op de oude grens en laten we dat vooral niet vergeten; met de kont gericht naar Oudewater!
Het beeld, gemaakt door kunstenares Ineke van Dijk uit Stolwijk, is indertijd op de oorspronkelijke grens van Hoenkoop en Oudewater geplaatst. En zoals al gezegd met de kont van het hoen gericht naar Oudewater.
Een beetje uit protest natuurlijk, want toen was men in Hoenkoop helemaal niet blij met de samenvoeging van de gemeente Hoenkoop bij Oudewater. Met de gelden die er toen nog waren is dit beeld in opdracht gemaakt. Het hoen staat op een sokkel die ook nog een gele band uitbeeldt, een onderdeel van het gemeentewapen van Hoenkoop.

Jarenlang heeft het hoen op de oorspronkelijke gemeentegrens zijn stek gehad. Soms viel die niet eens op, maar de echte ‘Hoenkopers’ wisten wel beter. Dat werd duidelijk toen de reconstructie van de Provinciale weg moest plaatsvinden. In 2008 moest min of meer Het Hoen van Hoenkoop wijken voor een rotonde. Want ja, daar was geen plaats meer voor in het totale plan. Er gingen stemmen op om het beeld elders in Oudewater een plek te geven, maar dat was uiteraard voor de wijk Hoenkoop en stiekem natuurlijk ook Pinkeltje onbespreekbaar. De toenmalige kunstcommissie van de gemeente Oudewater, bestaande uit burgers uit de gemeente, hebben richting de gemeente en de provincie een strijdbaar en warm pleidooi gehouden om Het Hoen van Hoenkoop zijn plaats te geven midden op de rotonde. En dat is gelukt! Tot op de dag van vandaag staat Het Hoen van Hoenkoop pontificaal te pronken midden op de rotonde. Iedereen die het wil kan het zien. Natuurlijk nog wel steeds met de kont gericht naar Oudewater.

Tijdens het bezoek van burgemeester Verhoeve, dit jubileumjaar tijdens de feestweek, was hij het die met een vriendelijk verzoek kwam aan de inwoners van de wijk Hoenkoop. Of het nu na al die jaren niet mogelijk is dat Het Hoen van Hoenkoop, al dan niet met hulp van de inwoners, zich eens een keer definitief zou kunnen omdraaien zodat het met het gezicht naar Oudewater gericht staat. Het is maar de vraag of dit ooit zal gebeuren?