Ook Pinkeltje houdt van lezen

Bron: IJsselbode.nl
Geschreven door: Aad Kuiper

Of Pinkeltje, de held uit de boeken van Dick Laan, van lezen houdt, weten de verknochte lezers én voorlezers vast wel. Maar Buurtvereniging Pinkeltje in de wijk Hoenkoop, met de speeltuin die dezelfde naam draagt, houdt er zeker van. Sterker nog: ze willen, naast buitenspelen, het lezen graag bevorderen. En zeker is dat boeken over Pinkeltje nog steeds worden voorgelezen én, als kinderen dat goed genoeg kunnen, door kinderen zelf worden gelezen. Er is zelfs in 2014 een nieuw deel aan de reeks toegevoegd: Pinkeltje in de Efteling; het schijnt een heerlijk kinderboek te zijn.

Nu wilde Buurtvereniging Pinkeltje ook wel iets met boeken en dan niet alleen bovengenoemde boeken, maar allerlei boeken, voor klein en groot, voor jong en oud en voor iedereen die van lezen houdt of misschien voor degenen die juist niet zo van lezen houden, maar daartoe wellicht gestimuleerd kunnen worden. Daarom besloten ze bij Buurtvereniging Pinkeltje een buitenboekenkast aan te schaffen en te plaatsen. Zaterdag was de feestelijke onthulling; maar boeken halen, ruilen, brengen mag altijd, elke dag. En, naast buitenspelen, mag ook lezen elke dag.

Buitenspelen én lezen

Evelien de Ruijg van ‘Pinkeltje’ vertelt dat ze de speeltuin nog levendiger wilden maken dan deze al was: “Er wordt hier in de speeltuin enorm veel gespeeld. Er komen gewoon kinderen uit de buurt om te spelen, kinderen uit andere buurten, er komen kinderen die een verjaardagspartijtje vieren en hele schoolklassen; sommige kinderen komen alleen, andere weer onder begeleiding. We organiseren daarnaast ook andere activiteiten en de meeste daarvan zijn openbaar. Maar, naast spelen, is lezen is ook belangrijk.”

“Daarom hebben we een boekenhuisje bedacht. En daarvoor mogen kinderen boeken meenemen en brengen. Maar ook de volwassen die met die kinderen meekomen, kunnen eens kijken of er iets van hun gading tussen staat. Meenemen mag, brengen mag, ruilen mag; we hopen alleen dat er meer gelezen gaat worden, want we hoorden dat er minder goed gelezen wordt. En dat vinden we jammer. Op deze manier helpt het misschien een beetje.”

En daar kwam Pinkeltje al, een Pinkeltje van bijna twee meter, om samen met de aanwezige kinderen het nieuwe boekenhuisje te onthullen en te vullen met de in een bolderkar meegebrachte boeken. De oude en enigszins stramme Pinkeltje werd met alle egards ontvangen door de voorzitter van de buurtvereniging Marieke Spruit. Eerst vertelde Pinkeltje zelf even kort iets over zichzelf en ‘zijn’ Pinkelotje en natuurlijk over Pinkeltjesland. En alle kinderen die daar meer over willen weten, moeten zelf maar boeken gaan lezen of laten voorlezen – er staan (nu nog) heel veel boeken die over Pinkeltje gaan. Ze kunnen ze halen uit het nieuwe boekenhuisje dat vervolgens onthuld werd; twee keer zelfs. Twee kinderen deden dat de eerste keer zo razendsnel, dat het voor de foto nog even over moest. Daarna werd het boekenhuisje, dat netjes in de kleuren van de speeltuin geschilderd was, met behulp van heel veel kinderhanden razendsnel gevuld. Het bestuur en de onderhoudsgroep van ‘Pinkeltje’ heeft voor de buurt en ver daarbuiten weer iets moois geregeld!

“We vinden buiten spelen heel belangrijk, maar lezen vinden we ook belangrijk en zo dragen we aan beide ons steentje bij. Dat doen we graag.”