Interview met Hans Jasper

Vandaag in gesprek met Hans Jasper. Hans woont tegenwoordig in Swifterbant, maar wij kennen hem natuurlijk allemaal van de jaren dat hij voorzitter was van Pinkeltje en de diverse vrijwilligerswerkzaamheden die hij voor Pinkeltje heeft gedaan. Hans is met zijn gezin in de wijk Hoenkoop komen wonen net voor het 25 jarig bestaan van Pinkeltje. De daarbij behorende feestavond, hoe kan het dan ook anders, was min of meer ook de eerste echte kennismaking met Pinkeltje.

Ja, soms gaat dat zo. Want zo zijn gekscherend gezegd wel meer mensen in aanraking gekomen met het zgn. ‘Pinkeltjevirus’. Na deze eerste kennismaking werd Hans gevraagd zitting te nemen in het bestuur, wat hij uiteraard dan ook graag deed. Hans heeft zo’n 3 jaar, van 1993 tot ongeveer 1995/1996 deze rol vervult, maar ook daarna was hij voor andere ‘klussen’ zeker te porren.

Uiteraard legden we Hans de onderstaande vragen voor:

1. “Als ik aan Pinkeltje denk, dan…”
De vele plezierige jaren met een geweldig team als bestuur. Alleen dan kan je leuke activiteiten organiseren voor de kinderen en volwassenen. We waren erg op elkaar ingespeeld en wisten wat we aan elkaar hadden. Als het op geld uitgeven kwam, was Frits (Frits Kemp) degene die altijd wel even ons allen met de neus op de feiten drukte of er wel of geen geld was om iets te organiseren of uit te geven. Juist daardoor konden we als bestuur precies dat doen wat voor Pinkeltje goed en noodzakelijk was. Een heerlijke tijd.

2. “Het mooiste speeltoestel in de speeltuin is…”
Dat is en blijft de grote glijbaan, maar dan uiteraard de oude glijbaan. Het was dé blikvanger in de speeltuin en geschikt voor jong en oud! Kinderen renden er op af als ze de speeltuin binnenkwamen, want dat was toch wel het eerste speeltoestel wat beklommen moest worden. Ook ouders gingen, al dan niet onder dwang van hun kinderen, soms met plezier van de glijbaan af.

3. Pinkeltje organiseert elk jaar een aantal leuke activiteiten zoals o.a.
a. De Nieuwjaarsborrel,
b. Het Paaseieren zoeken en de Paasbrunch,
c. De Spelletjesmiddag,
d. De Jeu de Boules – avond met de Franse hapjes e.d.
e. Het Sinterklaasfeest.

“De leukste activiteit door het jaar heen bij Pinkeltje is…”
Dat is zonder twijfel, en zonder de andere activiteiten tekort te doen, het Sinterklaasfeest. Het was een feest vooraf, samen met Sinterklaas te bedenken hoe we de ochtend of middag voor de kinderen in gingen vullen. Hierbij lieten we onze creativiteit de gang gaan en kwamen er dus de leukste dingen boven. Ik denk met plezier terug aan ‘Dolf van de Golff’, aan ‘Joep houdt van snoep’, ‘Jan Klaassen’ en andere creaties waar ik samen met Sinterklaas aan heb gewerkt. Op de dag van het Sinterklaasfeest hadden wij amper tekst zogezegd en improviseerden we er op los. Het was geweldig om te zien dat de kinderen ook écht het idee hadden dat Sinterklaas er was en dat we hen zo heerlijk konden vermaken. Juist om op deze manier bezig te zijn; ja dat was geweldig leuk, zeker ook voor ouders, opa en oma waarbij het dan ook nog zo was dat er velen onder hen waren, die niet wisten wie Sinterklaas was. Het werd mij regelmatig gevraagd, maar je begrijpt; er nooit iets over gezegd.

4. Nu Pinkeltje 50 jaar bestaat is het leuk om terug te kijken. De vele activiteiten en feesten bij Pinkeltje staan in het geheugen gegrift.

“De vele activiteiten en feesten bij Pinkeltje zijn leuk, maar het leukste feest is/was…”
De avond van het 25 jarig jubileum. Een erg leuke avond waarbij er dus ook een playback show was. Ik won daar de 1e prijs (ha ha). Het was wel heel erg gezellig en leuk weet ik mij te herinneren. De dag er na werd ik gevraagd om in het bestuur te komen, om vervolgens in de eerste de beste bestuursvergadering ook de rol van voorzitter op mij te nemen. Ik heb het met veel plezier gedaan.

5. “Als ik de ‘baas zou zijn van Pinkeltje’, dan zou ik…”
Heel graag willen zeggen dat het kind binnen Pinkeltje voorop moet blijven staan. Natuurlijk; het is een buurtvereniging, waar zeker ook activiteiten voor de ‘oudere leden’ moet worden georganiseerd, maar de basis is en blijft toch wel de speeltuin. Het gaat er om dat de kinderen daar onbezorgd en leuk kunnen spelen. Het ziet er altijd geweldig uit, want als ik Oudewater kom, rijd ik altijd nog wel even langs de speeltuin, en ik hoop van harte dat dit altijd zo blijft.