AED hangt bij Autobedrijf Van Dam

Bron: IJsselbode.nl
Geschreven door: Ellen van Leeuwen

Ook de buurt Oud Hoenkoop in Oudewater is onderdeel geworden van het AED-netwerk in Nederland. Bij autobedrijf Wim van Dam hangt sinds twee weken een AED. Hiermee kunnen levens gered worden.

Marieke Heijkoop van buurtvereniging Pinkeltje vertelt met gepaste trots dat de AED mogelijk is gemaakt door de buurtbewoners zelf. “We hebben met de buurtvereniging een Whatsapp-groep geopend voor de buurt en daarin aangegeven dat we graag een AED wilden. We hebben de buurtbewoners gevraagd om geld te doneren.”

Peter Kool, ook van de buurtvereniging vertelt dat er in Oudewater de laatste jaren AED’s zijn opgehangen in opdracht van de gemeente, maar dat ‘aan deze kant van de IJssel’ nog geen AED hing. “Fijn dat er één hangt bij de Coop en de Eiber, maar als in de zomer de brug openstaat, duurt het te lang voor we daar zijn. We vonden het als buurtvereniging daarom belangrijk dat er ook een AED in onze wijk hangt.

HartslagNU

De crowdfunding leverde binnen de kortste keren genoeg geld op. Zaterdag 9 januari is de AED bevestigd bij autobedrijf Wim van Dam. De AED is aangemeld bij HartslagNU, een app waarop burgerhulpverleners in de buurt een melding krijgen wanneer een persoon gereanimeerd moet worden. Marieke: “Ik ben blij dat de AED er hangt. Natuurlijk hoop ik dat het nooit nodig is. Maar mocht het zo zijn, dan worden er misschien wel levens mee gered!”

Om het aantal buurthulpverleners in de wijk te vergroten, wil de buurtverenging- wanneer de coronamaatregelen het toelaten – een AED-reanimatie cursus aanbieden aan buurtbewoners.

Marieke wil benadrukken hoe mooi ze het vindt dat ze de AED met de bewoners hebben bekostigd. “Zo zie je maar: je kan samen echt veel mogelijk maken! Wie weet worden andere wijken ook gemotiveerd om dit samen te doen.”